Mat i Vietnam

Precis som det var ris-eller-ris på Bali, är det risnudlar-eller-risnudlar i Vietnam.  Sen finns det vårrullar. 
Det vietnamesiska köket skiljer sig ganska mycket regionalt, det jag vet ngt om är central-Vietnam kök. Menyerna på de lokala ställerna var inte på engelska och hade ofta 100 rätter på menyn. Det tycks som om man tar bort eller tillsätter ngn ingrediens i maträtten så blir det ett helt nytt namn. Här nedan följer vår fusklapp som vi navigerade menyerna med hjälp av.

Födelsdagsmiddag på Madame Lan classy vietnamesiskt ställe
Phõ är det övergripande namnet på risnudelsoppa.

Mi Quang betyder  Quang provinsens nudlar, proteinet kan vara kyckling, fläsk eller räkor, ofta ett helt ägg i samt riskex, speciellt är att Mi Quang innehåller saltade jordnötter
Bun bo Hue ibland grisblod i, mycket buljong och nötkött, inlagd rödlök till
***Bahn cahn (sopp-kaka) vår favorit, syftar på de tjocka nudlarna som innehåller tapioka mjöl

Bahn cahn stället jag svimmade på 1:a dagen skulle DU gå in där?
utsikten från Bahn Cahn krogen mot en matmarknad
HELT AMAZING buljiong TOP NOTCH (7kr )
det är lite mer protein i nudlarna pga tapiokamjölet

Bun cha ca nudelsoppa med fiskpasta

Bun mam vietnamesisk gumbo, tjock skaldjurs soppa

Bun thit nuong risnudelsallad med fläsk

Vårrullar (älskar alla)

många vårrullar här får man rulla själv här med grillad spätt i Hoi An

Banh xeo friterad rispannkaka med grönsaker och fläsk, rullas in i rispapper tillsammans med örter och doppas i sås

Bahn trang cuon thit heo skiva fläskkorv rullas i rispapper vid bordet som ovan


Banh bot Loc genomskinlig vårrulle med räkor i, rispannkaka

bahn bot loc

Goi cuon rispapperrullar inland med risnudlar bl.a



Sen finns det

***Hai san skaldjur

***Com tam ris med kött och grönsaker på (favorit)

Choo Tom sugarcanr prawn

Can Khoai Mo potatissoppa

Bo Luc Lac köttgryta 

2 månader i Vietnam och vi håller på att äta oss igenom nya rätter i rasande fart, allteftersom vi går ut med nya bekanta från Vietnam. Jag skrev lite anteckningar om maten för att börja navigerna någonstans. Centralvietnam är inte så stor på insekter, katter, hundar, ormar mm. Vietnam har hitills resans godaste kök, men det krävs lite driv för att komma åt det. Vi hänger på lokalmarknaden, fotar, memorerar och går ut med lokalbor. I dagens läge guidar vi våra expat-vänner (som bott här i 1-3 år) till våra lokala favvo-hak. Samtidigt som vi känner oss ”duktiga” så tror jag att vi har bara skrapat på ytan.

La Rue är lokalöl, 7 kr på krogen, även finkrogen, vilket gör det till en av världens billigaste öl-länder (28kr i kiosken på Bali)

  • Det finns även lokalt färsköl som smakar exakt som La Rue 2,5 l kanna för 7kr 😀
Annonser

En reaktion på ”Mat i Vietnam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s