Mat i Japan

Till skillnad från vad många tror är inte det japanska köket hälsosammare än det svenska. Även om alger och grön té innehåller cancer bekämpande komponenter, återstår faktumet att det japanska köket består utav vetemjöl, socker och fritetad mat. 

yellow tail tonfisk sashimi
Under 6 veckor i Japan fick vi laga egen mat för att inte konstant må dåligt, råvarorna, särskilt fisk och skaldjur är det ingen fel på. Dessutom ska man inte förneka att maten presenteras i Japan mer aptitligt än hemma. 

Vackert upplagd måltid

Japaskt kök består inte av sushi, lika lite som svenska skulle bestå av smörgåsbord. Sushi är ett tilltugg. Att en japansk familji tar 15-bitars till middag är inte direkt vanligt. Vad äter dom då? 

Japansk frukost, ägg i soja, torkade alger, misosoppa och lax. Foto Brittmarie Sundell
En traditionell frukost består av misosoppa, ris, ibland med inlagd plommon (umeboshi) ibland med natto  (fermenterade bönör som man vispar till ett skum, mums för tarmfloran) och ngn slags torkad fisk. Japansk frukost är nog den bästa starten på dan för tarmfloran, ph värdet och stressmagar, även om det inte är den smarrigaste. Den förbereder lilla magen för en kavalkad av kolhydrater och socker.

Det som är störst i Tokyo och Kansai området är nudelsoppor:

  • Soba– japanerna är till förbannelse tokiga i bovetenudlar 
  • Yakisoba– soba stekt 
  • Ramen– smala vetenudlar
  • Udon– soppa med tjocka vetenudlar 

Risnudlar är ovanliga, är du glutenallergiker tough luck!
En populär rätt annars är…

Sista måltiden i Japan, ett sk ”tei-shoku” set meal med vackert upplagd tempura och annat smått och gott


Tempura– friterade grönsaker, räkor och ibland lite vadsomhelst
Du kommer säkerligen stöta på

  • Rice Curry– finns 3 sorter: nötkött, kyckling eller grönsaks, övervägande mild i kryddningen med mycket sötma
  • Tonkatsu: ris med panerade fläskkotletter ovanpå
  • Oden: godare i Kyoto än Tokyo, grönsaker som rättika och lotus samt ägg kokade i buljong, höstmat
  • Ål-låda (unagi) lite gubbmat söt saterad ål på risbädd
  • Okonomiyaki– tjock vetemjölsomelett med grönsaker och räkor indränkt i majonäs och söt brun sås
  • Tako-yaki (bild) bollar av okinomiyaki

Hemma i Kyoto tillagar Takeshi takoyaki i speciell takoyaki-häll
lägg märke till hur innehållet, i detta fall bläckfisk och syrade grönsaker läggs in sist i smeten
det krävs mycket snitts för att vända upp varenda takoyaki med en tunn pinne, inget för den rastlöse
Hai itadakimasu! (smaklig måltid)

Sen finns det olika varianter av ”hot pots” där man tillagar maten vid bordet, med eller utan buljong, råvarorna och kryddningen är likt, det enda som skiljer är vätskemängden (shabu-shabu och sukiyaki)

Faster Gienia och Takeshi skämmer bort oss med hemlagad suki-yaki sista gången vi gästar dom
 

Är du i Japan måste du äta dig igenom allt tycker jag. 

Överkurs

Har du besökt japan ett par gånger tidigare tycker jag att du tar det japanska köket till en ny nivå genom att boka privat rum på en kaiseki-riori restaurang i Kyoto. Det är lättfixat, men man måste ringa och boka (på japanska) så låt hotellet göra bokningen och ta en fast meny-set, jag tror inte det serverars á la carte. 
Obs! Det är en Kyoto-grej. Även om Tokyo har ett par sådana restauranger, så är dom lika oäkta som Tokyo ”geishor”
Det brukar vara små bungalows i en fantastisk japansk trädgård, där man blir serverad av en kimonoklädd kvinna, räkna med 1500-2000kr per person. Dyrt men värt, det sätter en hel ny nivå på vad en lyxkrog är, för mig i allafall. 
Ett annat måste är att checka in på ett zen tempel och äta det buddistiska köket, shojin ryori. Man går upp med munkarna, mediterar och äter mindfullt.

Nu till mig som är så grinig och know-it-all, här är det jag livnärde mig på i Japan: 

  • Litervist med kall te i petflaskor, uronté, grön té, mugité, jasminté etc
  • Mozuku- säljs i dl-koppar, gröna alger i vatten, det med citronsmak är godast
  • Tonfisk-sashimi eller helgrillad fisk
  • Tofu till frulle, lunch och middag

vänstra hörnet: mozuku, alger som är en av anledningarna till japanernas långa liv

det här är sådantt som jag livnärde mig på under mina drygt 40 dagar i Japan

Annonser

En reaktion på ”Mat i Japan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s