Tokiga i Tokyo

10 nätter i Tokyo är inget för amatörer. Vi prickade in helgen med gay pride i Yoyogiparken, en stenkast från vår lägenhet. Sightseeingen gick till fots genom Harajukus Takeshita street till Omotesandō och vidare till Shibuya, vi gick all-in i Roppongi, vuxen-mös i Ebisu, såg en annan sida av Tokyo i Asakusa och Ueno med Tokyo Skytree som bonus. Sjunjukus Kabuki-cho och Golden Gai hade vi räknat in en månad tidigare

Bussresan från Kyoto till Tokyo förstörde våra ryggar i flera dagar. Det var ett under att det ens fanns två platser ut ur Kyoto i sviterna av Golden Week. 5:15 Tokyo station till Yoyogi-koen med Odakyulinjen och sova direkt. Förutom detta, så behandlade Tokyo oss väl.

Nyanlända i Yoyogiparken, sträcker på kotorna efter en plågsam busstur
Första helgen var det Gay Pride i Yoyogiparken, festivalmat: kebab och thai risnudelsoppa sen promenad till Omotesando och Shibuya. Vi letade efter turistinfo och Kinokuniya men hittade istället till Tower Records, som hade en rock-konsert på taket, med tonårs tjejband med enbart män i publiken. 

Nästa dag var det sol, vår, festival och park-öl

Shibuya Tower Records tak, tjejband med många manliga fans
Söndag och öl och o-nigiri i solen i Yoyogi, vi kände oss som äkta tokyobor, vi bor jo så nära från parken. Vi gungade i takt till trummorna och tittade på människokavalkaden som flöt förbi. Vi var så nöjda med park-söndag att vi följde upp med en Roppongi bar-crawl. Vilket visade sig vara för tufft: man kör inte dubbel-pass i TKY. Stan äter energi och plånbok i ursinnig fart, man kan göra antingen dag-eller kväll här. Nåja, vi kan åtminstonde bocka av bar-runda i Roppongi. Gaspanic är stängd, men Wallstreet, Quest och 911 är kvar. Ställen som brukar vara mina vattenhål i Roppongi. 

Så snygg är Richard när han ska ta en vuxen-öl i Ebisu

Hår-dag. Älskar kvarteret vi bor i, rent tyst och fullt av diplomatfolk. Därför besökte jag lokala frisören, att överleva i denna område måste man kunna hantera en sax. Denna frisör ligger vid Yoyogi-koen och för knappt 300kr klippte han mig i torrt hår (för att iakta hur det faller) i tre etapper; 1. Sax 2. Rakblad 3. Urtunningssax. Layered bob. Medan jag klippte mig stekte min fantastiska man varsin 400g biff med viltökssmör. 

Sen kom det tropiska sommar-regn dagar och Harajuku, Takeshita street och Daiso 100¥ affären där jag överköpte mig på pastellfärgade glitterpennor, sen satt vi på en Avokado cafe där min make drack öl och jag lekte snällt med mina pennor. Hem, middag. Ebisu och träffa en svensk bekant: Robert; en solskenshistoria. Träffat honom med en japansk väninna som lär ut japanska. Det gick inget vidare för honom. Han bokade en månads partytesa- själv- i Tokyo – träffade drömtjejen, gifte sig, blev anställd av en amerikansk företag, som dessvärre lades ned, blev egen inom samma område. Det är inte det han arbetar med som är en solskenshistoria. Det är hans avslappnade inställning till livet, följa sitt hjärta och göra det man känner för och lyckas. En annan kille pluggade i Korea och hans koreanska fru närde en dröm om Japan, så nu har dom bott här i SJU år! Vilka stories, det är sånt som är så himla kul med att träffa folk när man reser. Hursomhaver, den perfekta dagen avslutades ned en varsin alkoläsk i handen, strosandes under paraplyt i lätt varm duggregn genom natt-trygg yoyogi-park. Sånt kan inte köpas för pengar, denna kväll låses in i mitt guldskrin. 

Dammen i Ueno en annan sida av Tokyo

Ameyoko i Ueno
2 långa Richard här med Skytree
Torsdag och svårt att tro att vi har varit i Tokyo i nästan en vecka! Samtidigt som jag slussar min man stadsdel för stadsdel så känns det som tiden här jobbar i en annan dimension. Vi åkte till ”shitamachi” gamla delen av Tokyo, Asakusa. Vi promenerade shoppinggatan, handlade kniv, swiss army knife (inrikesflyget tog vår när jag glömde den i handbagaget!) och hörlurar på Don Quijote och avslutade med solnedgång på världens näst högsta byggnad : Tokyo skytree, 650 mete.


En dag i gamla delen av Tokyo ”shita-machi” räckte inte så vi gjorde nästa dag Ueno och Ameyoko st, som är fortvarande min favorit del av Tokyo. Det känns inte som Tokyo; shoppinggatan under tåg-räls är stökig och full av 40kr skor, skärp, väskor, skaldjur och kina-mat. Denna del av TKY har även Sumida-floden och bra solnedgångar. Kommer ni till Tokyo, åk gärna hit och ta en piknik vid floden. Man kan säga att Ueno och Asakusa är raka motsatsen till Shibuya och Shinjuku.
Vi hade tänkt att gå till en gammal favoritklubb WOMB i Shibuya, men vi är rätt väl-stimulerade med intryck i TKY, nästan lite möra, känns lite tomt att gå på klubb efter midnatt när man är helt osugen. Så vi tog en inne-kväll.
Därmed var vi inte bakis när vi gick till posten för att skicka hem våra finskor som behövs inte i sydostasien, böcker, en felköpt cyklop från dykarbutiken i Sthlm samt kniven vi köpte i Asakusa. Observera att posten är stängd i Japan lör-sön, det är bara ett par, tre som har öppet. 2 kg gick på 3500¥ och vår rygga känns därmed halv-tom 🙂 Dagen var så solig och sval-brisig, tip-topp som den bara kan bli här att vi vandrade hela vägen från Yoyogi parken till Shinjuku parken, för att inse att den stänger 16:30 på lördagar! Vi åt tonkatsu som min man som är less på japansk mat uppskattade, särskillt ponzu såsen som han tyckte smakade lite jul. Tonkatsu är panerade fläskkotletter, i vårt fall på en bädd av ris, med stark gul senap och inlagd rättika till. 

Sista klaustrofobiska lyan för detta år

Söndag, kl 10:00 ut-check ur Yoyogi lägenheten och flyget till Vietnam lyfter inte förän 22:15, 12 timmar senare! Vi tog Keisei linjen och steg av 3 stationer innan Narita airport, där badade vi sento; public bath www.hananoyu.jp

Lämnar Japan på bästa settet: heldags spa….
och full course Yamato meny- sayonara bitchez
Inträde 800 yen/pers, handuk 200¥ och klädes (pyjamas) uthyrning 200¥ det finns hygglig mat där, öl, sake, sovplatser, salt-sauna samt vanlig med tv, flera utomhusbad, en olivbad samt kallbad. Vi åt en Yamato 1500¥ course på Yamato mittemot, rekommenderas. Därmed blev vår sista Japandag en dunderhit.

Som Arnold sa; ”(We’ll) be back” 

Ett par saker har jag öronmärk till nästa gång

  • puricura photobooth
  • Roppongi hills 
  • Odaiba
  • Ginza
  • tema restaurangerna; alice i underlandet, the lock-up, maid-café
  • 4d bio med soffa å bar. 

Sammanfattningsvisst visade Tokyo sig från sin bästa sida i vårsolen. Det var promenader i grönskade parker och ingen tunnelbanekaos, budgeten begränsade oss från daglig barhäng och vi uppskattade äktheten i Tokyos shitamachi. Ett vuxet Disneyland som vi återvänder gärna till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s