Hur har vi det i Vietnam?

3:e landet och jag har sjåpat mig med bloggandet. 1:a veckan i Danang hade jag ngn basilusk, 2:a veckan åkte Richard på det 3:e veckan och sommaren har kommit till Danang med 38C i skuggan. Så nu kan jag lägga undan fiolen och erkänna att vi mår oförskämt bra, fotona ljuger inte.     

Flermilslånga China beach
Sista tre månaderna har varit den bästa tiden i vårt liv, nyp oss! Varje dag har varit som att öppna ett nytt paket.
Vi läste in oss på Vietnam innan resa  och tänkte göra den självklara rutten; Saigon, Phu Coq, Hoi An, upp till Hanoi, Halong Bay och Sapa. Vi hörde att vietnameser är stökiga, luriga och sluga. På Okinawas  Nandeyanen, resans sunkigaste guesthouse bodde det ett vietnamesisk par, min make passade på att intervjua dom om Vietnam. Tydligen bor Vietnams trevligaste befolkning i Danang. I Saigon ska man enl paret, inte svara i sin smartphone om man vill behålla den, medan i Danang så lämnar dom tbx den om du glömmer den ngnstans. Big difference.

Livet på playan är grymt
Danang är Vietnams 5:e största stad med 1 milj invånare. Det finns inga turistattraktioner i Danang, orten är vietnamesernas egna hemlighet. Man märker hur stolta dom är över Danang, när man säger att man gillar Danang så strålar dom som solar. På ren impuls bokade vi 6 veckor lägenhet i Danang redan i Japan, som vi på plats förlängde till 3 månader. Det kanske säger ngt om vad vi tycker om Danang.
Vi västerlänningar är inte många o stan, men vi hälsar med en nick och ”hello” på varandra, (precis som på Resarö)
I vårt kvarter finns det nog med kaféer, restauranger och barer att sitta på ett nytt ställe varje dag i en månad. Det är ca 5 turister per ställe, allt stänget kl 23:00 inget partyställe allstå. Men det gäller den delen av Danang vi bor i (den nybyggda delen), landtungan ut i havet som amerikanerna kallade för ”China Beach” när dom landade i Vietnam, de flesta Vietnamfilmer spelas in här. Egentligen heter det My Khe Beach. Stranden sträcker sig en mil norrut där den enorma havsgudinnan Lady Budda står och blickar över havet, upplyst i neon på natten. 2 mil södrerut ligger Hoi An, vi kan alltså gå i vit sand till Hoi An. Danangs äldre, etablerade del ligger inåt landet, det finns 4 fantastiska broar att gå över, bl. a Drak-bron som är i guld och sprutar eld och vatten-ånga på lördagar och söndagar kl. 21:00. Inne i stan finns det housemusik klubbar som fortsätter till långt in på småtimmarna.

Eld show nypressad sockerrörsdryck och lokalbefolkning

Draken sprutar vattenånga över alla som står på bron
Hos oss är allt nybyggd, det finns dessvärre ingen shoppingmall här utan en marknad öppen 06:00-18:00 där finns det mat, kläder, frukt å grönt. I snitt kostar en rätt 7kr på sådana ställen och är lite godare än restaurangmat. 

Marknaden

Danang är den perfekta orten att ta semester från semestern. Alltså göra det vi tog sabbatsåret för: 

 • vila ut
 • skapa rutiner (och ständigt förfina dom)
 • komma i form  
 • jobba på vår masterplan för livet

Rutinerna just nu är:

Må+fre:
handla på marknaden

Ti, tors+lör: de städar lägenheten, så vi går upp tidigt och springer på stranden (barfota!)  

Lör eller Sön: drakbron sprutar eld på kvällen och det är lokal gatufest så vi hakar väl på, som igår

Varje vecka checka in ett nytt spa

Försöka att fika äta oss igenom ett nytt ställe varje dag, man vill inte missa ngt.

5 nya vietnamesiska fraser per dag. 
Det kommer att rulla på så ett tag, jag ser inte hur vi skulle kunna tröttna på detta upplägg, kan du?

Just nu är det varmt 38C men ”känns som 47C” enl väderappen, ingen idé att hyra motorcykel och ge sig ut i Sydostasiens sämsta trafik, såvida man inte hyser en deathwish. 

Det finns en del på vår önskelista, såsom

 1. Besöka Hoi An
 2. Besöka Hue
 3. Besöka marble mountains
 4. Besöka lady Buddha å klättra berget
 5. Åka båt
 6. Åka electric turistbuss
 7. Gå matlagningskurs
 8. Hyra moppe åka runt
 9. Åka till Laos

Förhoppningsvisst bockar vi av allt . Vecka tre här, försöker vi acklimatisera till den sjuka värmeböljan, vi varvar beachen med AC i lägenheten. Går ut och äter efter att solen har gått ner. 

Annonser

En reaktion på ”Hur har vi det i Vietnam?

 1. Semester från semester är inte dumt och Vietnam är fint! (Vi gifte oss faktiskt i Hanoi för en massa herrans år sen ;)) Hoi An hängde vi mycket i, och vi gick också en matlagningskurs, kul! Ha det bra!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s