8 hemlisar om Bali

Idag firar vi 3 veckor på Bali vilket är tillräckligt länge för att ha slutat le fånigt i solen, utan granska omgivningen kritiskt. Resans första ”skinn på näsan” har växt på. Men tre veckor är lång tid ändå, innan vissa saker började irritera mig. Här är 8 saker som jag under min Bali-research inte har läst mig till. För att du ska komma förberedd, delar jag med mig lite hemlisar man sällan talar om när det gäller Bali:
1. Människorna är jordnära och snälla. Alla är företagsamma entreprenörer dock och vill tjäna pengar, så förbered dig på att en taxiresa som kostar 70 kr kan gå på 270, om massagetjejen tar fram nageltången och trimmar dina naglar går massagen på 280 kr och inte 100, dessutom som hotellgäst nedgraderas man ofta till en kategori lägre än det man betalat för. Betalar man extra för ”garden view” ”35kvm” rum eller AC kan det gott bli cementvägg view, 18kvm rum och ingen AC. Balineser fular sig, även om det är på ett trevligt sett.

  
2. När det gäller priser å andra sidan, så kan man övernatta för 150 kr och äta en traditionell måltid för 14-28 kr. Hyra hus kostar dessvärre från 8 000 kr/månad och uppåt i Ubud, (= ingen strand) där sätter jag hål i myten att man lever i lyx för ingenting här. 
3. Sprit smusslas det med. Förutom Kuta och Gilli T, dricks det inte särskillt hårt, pga öl-priset ( Bintang 28kr) 

  
4. Dricks: det läggs på 10-20% service-avgift på notorna så drisksandet utöver det är helt frivilligt, men om du lämnar stora sedlar- ofta får du ingen växel tillbaka
5. Taxi: bluebird med meter. Eller det hotellet fixar. Men helst Über, über ger alla svartåkare problem. Vi betalade 41kr för Sanur-Legian, som lätt slulle gå på 280kr annars. 
6. Mat: de flest länder jag har varit i äter hälsosammare än Bali. Pizza och spagetti är huvudfödan här. Gulan betyder socker och hälls fritt i allt, tomatjuice tom. 
7. Man är lite prydare på Bali än vi är vana vid från EU, toppless är nog inte bra eller offentlig ömhetsbevis. Småkillar uppvaktar utlänska, kvinnor oblygt däremot, inte helt utan baktanke (googla kuta cowboys) prostitutionen flödar på mitt i prydheten och dyra bärs.
8. Droger Hash och valium säljs på varje gathörn, men pga dödsstraff för en joint känns det som det kan vara bluff. Snutar är dessutom helt korrupta här, man får 500kr ”böter” för ”loose strap” på hjälmen, eller så samarbetar dom med langare.   
Inget av detta har fått mig att gilla Bali mindre, tvärtom är det ett riktigt land och inte en lekpark längre. Det är inga stora grejer, det är fortvarande snorbilligt här, människorna är snälla och tropiska frukterna sjukt goda. Fest i Kuta var mycket roligare än i Stockholm och jag hajar att alla här vill jobba mindre tjäna mer, vem vill inte det? 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s