Läs detta innan du beställer mat på Bali

Först trodde vi att det inte finns annat än olika varianter på nasi goreng här (nasi=ris, goreng=stekt) eftersom det står ngt med nasi alt goreng på alla menyer.

 

cap cay
 
Den bästa maten finns ofta där inget står på engelska. Det finns så klart turist-restauranger med helt ok mat, men vem vill äta ”helt ok mat” när det finns lokala smarrigheter, där skolbarn och arbetare trängs?

   

gado -gado

Här är gloslistan som har öppnat den balinesiska köket för oss:

 • Ayam: kyckling
 • Ikan: fisk
 • Babii: gris
 • Sayuran: grönsaker
 • Udang: räka
 • Cumi: bläckfisk
 • Babek: anka
 • Mie: vetenudlar
 • Garam: salt
 • Kolak: efterrätts soppa som jag fick smaka hos min indonesiska kompis när vi gick på gymnasiet, som jag måste ha igen. Det är vaniljismakande kokkosnötssoppa med banan.
 • Nasi Campur ris (röd eller gul) och olika grönsaks-skaldjurs-eller kött tapas till
 • Sayur hijau är vattenspenat med chili sås
 • Gado gado vegetarisk rätt med jordnötssås
 • Cap cay knaprigt sateade grönsaker i lätt buljong

2a veckan här och vi har varsin favoriträtt:
Inga: bakso, balinesisk phô, risnudelsoppa med kinesiska köttbollar

Richard: babi guling, förut enbart serverad vid högtider, spädgris, ris, svål och soppa

 

babi guling
   
Uluwatu: Bali blir bättre för varje dag. Vi bor på vårt 3:e ställe nu, Bhujangga village, 6 rum= poolen för oss själva, ngra minuter promenad från Uluwatu stranden, som tar andan ur en. Tryckande fukt, mjölkvit horisont, som det alltid är så nära ekvatorn, gör att allt ser lite overkligt ut. Lite som teater-kuliss eller Michaelangelo tavla.  Baren som gäller här heter single fin, vackert belägen högst upp på klippan serverar pizza och drinkar, DJ längst ut spelar 80-tals insirrerad lounge. 80- och 90-talister från hela värlen smuttar snällt sitt rosé och går hem strax efter solnedgången-kan inte låta bli att fascineras av dagens välartade ungdomar. 

Regnperiod betyder MYGGOR och denguefeber! Myggorna är galna här, svenska ”mygga” hjälper knappt, vi varvar med indonesiskt myggmedel. Jag jag räknat till 30 bett. Vi har båda en vända dengue feber under bältet, så vi är rätt stissiga av mygg, de är små, snabba, ljudlösa och jobbar både dag och natt. Rysk roulett, hata hata mygg. 

Nästa resmål är Sanur, där vi ska boka egen båt och fiska. 

Annonser

2 reaktioner på ”Läs detta innan du beställer mat på Bali

 1. Åh vad härligt med ett sabbatsår!!! Vi hade ett sabbatsår förra året och reste runt Europa under ett helt år med husbil 🙂 Men nu är vi hemma i Sverige igen, men planerar förstås en massa resor ändå! 🙂 Maten ser god ut tycker jag, jag brukar älska maten i Asien! Saknade asiatisk mat under vår Europaresa. Det är inte sådär jätteenkelt att hitta asiatisk mat i Sydeuropa faktiskt.Önskar en fortsatt fin resa!

  Gilla

 2. Saknar maten på Bali! Ni får inte missa att åka till Ubud. Det är världens mat-paradis med gott att välja bland för de mest kräsna hälsofreaks. Vi drack ofta smoothies på alchemy och jobbade från clear cafe . Vi bodde där i 3 månader och längtar tillbaka. Ni får gärna kika på min blogg om ni vill. Jag har skrivit en del om Bali och smultronställen som vi hittat där.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s